Земна маса се свлече върху отсечката от новия бул. "Васил Левски", която минава през ромската махала "Максуда" във Варна, и затвори за кратко локалното платно. При инцидента няма пострадали хора, но няколко къщи са застрашени от срутване, защото се намират на ръба на ската.

Варна

От няколко години в ромската махала „Максуда" тече акция на общината по събарянето на незаконните постройки. Къщите по ръба на ската е трябвало да бъдат премахнати в хода на строителството на новия булевард, но Върховният административен съд е отменил заповедта.

Иван Портних, кмет на Варна: Ние веднага сме го обжалвали, но делото е насрочено за 20 януари 2020 година. Няма да чакаме тази къща да слезе на локалното, днес още започват събарянето. Няма да сме в нарушение, защото тук става въпрос за живота на хората - влизаме и събаряме.

По адресна регистрация в къщата, в която всеки момент може да се срути, живеят четирима души. Те бяха спешно евакуирани.

Алих Ахмедов: Тази вечер ще гледам да останем при комшиите. С тая болна жена може ли пред чужди хора.То поне да имаха да кажат тази къща е за събаряне. 10 дена напред, 15 дена и всеки да си изнесе багажа.

След събарянето на най-застрашената къща ще бъдат премахнати още 15 незаконни постройки. Само така скатът може да бъде укрепен и обезопасен.

Иван Портних, кмет на Варна: Строим отгоре път, защото там не може да влезе нито полиция, нито пожарна, нищо в махалата, правим сервизен път и слагаме ограда, за да не могат да си хвърлят боклуците по ската и залесяваме ската.

За всички хора, чиито къщи ще бъдат съборени, Община Варна ще осигури временен подслон.

Новият булевард във Варна пострада от силната буря

Новият булевард във Варна пострада от силната буря

Първата по-тежка буря след откриването на новоизградения булевард "Васил Левски" във Варна му нанесе сериозни щети. В новото съоръжение са инвестирани...