НОВИНИ

Нов изследователски кораб ще получи Институтът по океанология във Варна

До края на 2019-та година Институтът по океанология във Варна ще получи нов кораб за изследвания и мониторинг на Черно море. Плавателният съд ще бъде доставен по проект на института, финансиран със 70 милиона евро по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Целта е с помощта на кораба да се направят изследвания, които да доведат до по-задълбочено изучаване на черноморската екосистема, а това ще е от голяма помощ за бизнеса у нас.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
11:30, 28.01.2017
Чете се за: 00:18 мин.
У нас

Миналата година правителството отпусна 1.1 милиона лева за ремонт на единствения изследователски кораб "Академик", с който се провеждат научни експедиции в морето. След ремонтирането на кораба се очаква той да извършва дейността си поне още няколко години. Така страната ни ще продължи да изпълнява своите ангажименти в рамките на Европейския съюз, като например проучване на рибните запаси, от които зависят годишните квоти за улов на България.

"Академик" е и част от морския аварийно-спасителен отряд, който трябва да реагира при инциденти и спасяването на бедстващи в морето хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп въведе забраната мюсюлмани да влизат в САЩ
Тръмп въведе забраната мюсюлмани да влизат в САЩ
Обраха инкасо автомобил в столицата
Обраха инкасо автомобил в столицата