НОВИНИ

Нов православен храм отвори врати в София

Нов храм освети българският патриарх Неофит на рождения си ден. В олтара е поставен каменният кръст, издигнат през 1878 година в чест на Освобождението в местността "Кръста" в столичния квартал "Лозенец". След близо 20-годишен строеж от днес църквата "Въздвижение на Светия Кръст Господен" е отворена за миряни.

Милена Кирова
от Милена Кирова Източник: БТА
10:04, 15.10.2017 (обновена)
5312
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Храмът, който е посветен на "Въздвижението на Светия кръст Господен", се намира в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат кръст в памет на Освобождението на България. Заради високото място, на което се е намирал кръстът и заради незастроената по онова време околност, паметникът се е виждал отдалече.

След неколкократно местене, до преди дни, каменният кръст, обявен за паметник на културата, се е съхранявал в близкия храм "Преображение Господне". Сега той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. - до олтара на новопостроения храм.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите "Джеймс Баучер" и "Черни връх" е започнал през 1998 г. от т. нар. Алтернативен синод, но после е бил "замразен". След трудности по узаконяването му, Софийската митрополия, със съдействието на Столичната община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се заради канонични и архитектурни неточности, и след довършителни работи и вътрешно оформление, днес храмът "Въздвижение на Светия кръст Господен" е готов за енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали.

Енорийски свещеници в новия храм ще са свещениците - Божидар Маринов и Константин Цанков, доскоро служили в храма при Софийската семинария, която е в столичния кв. "Лозенец".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спектакълът Пролетна измама на Артистите със сребро в косите
Спектакълът "Пролетна измама" на "Артистите със сребро в косите"
Как се вари ракия?
Как се вари ракия?