Нов компютърен томограф беше открит във Военна болница-Пловдив. Това е първата крачка в обновяването на лечебното заведение, което тази година отбелязва 129 години от своето създаване. От ръководството на Военномедицинската академия в София, чието подразделение е лечебното заведение в Пловдив, обявиха, че предстои болницата да се превърне в университетска.

Пловдив

Около 12 хиляди военнослужещи и цивилни служители обслужва Военната болница в Пловдив. С въвеждането на новия 16-срезов уред се намалява значително времето на изследванията.

Полк. д-р Ангел Пеев - началник на Военна болница-Пловдив: "Един пациент от порядъка на едно изследване на корем или гръден кош е от порядъка на 2-3 минути. При по-старите модификации това ставаше за 10-15 минути. Второ всичко е дигитално."
Атанас Запрянов - заместник-министър на отбраната: "Тази придобивка се случва в една оптимистична година за въоръжените сили, първо защото бюджетът действително беше повишен, той позволи да повишим заплащането около 10 процента не само на военнослужещите, но и на цивилните служители."

Предстои закупуване на рентген и на апаратура за ендоскопски изследвания за болницата в Пловдив. Плановете са електронна система да я свърже с Военномедицинската академия в София.

Ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА: "Това е въвеждане на електронна система, която е за пренос на образи и данни, което дава възможност нашите колеги да се възползват от експертизата на колегите ни в София. Това е телемедицина в действие."

Обновяване на апаратурата се извършва и във военните болници в Сливен, Варна и Плевен.