Нов кръст има отскоро православният храм "Свети Георги" в пловдивското село Белозем. Той е дарен от местен човек, който от години живее в София, но милее за родното си място. С негова помощ в момента се подменя обшивката на църковното кубе.

Белозем, Раковски

Православната църква "Свети Георги" в Белозем е построена след чирпанското земетресение през 1928-а година. Преди нея е имало друг храм, от който днес е останал само един камък. Църквата е изградена с дарения и доброволен труд на местните хора.

отец Петър: Дворът, в който се намира църквата, също е дарение от хора от селото.

Хората от селото продължават и днес да помагат на храма.

отец Петър: Аз умишлено не споменавам имена,защото в евангелието е казано: каквото прави дясната ръка, лявата не трябва да знае, хората го дават от сърце.

Последното дарение е направено преди около месец от местен човек, който живее в столицата.

отец Петър: Подари кръста, дава и материалите за обшивката, кръстът е изработен в Украйна, ламарината за обшивката също е от Украйна, май има само в Троянския манастир и тук монтирани такива кръстове.

В селото живеят православни християни и католици.

отец Петър: Много католици са дарявали и в много отношения са ни помагали не само с дарения, каквото можем двата храма си помагаме.
Иван Тачев - кмет на с. Белозем: Ненапразно в герба на Белозем има и католическа, и православна църква, има и щъркели.

Част от щъркелите, с които е известен Белозем, гнездят върху покрива на православната църква.

Иван Тачев - кмет на с. Белозем: Бяха 4 но, не знам защо останаха 3, но оттук се измести гнездото на този стълб и на следващия.

След като се направи новата обшивка на църковното кубе щъркелите може и да се завърнат –надяват се местните. И вярват,че кръста ще пази всички.