НОВИНИ

Кирил Ананиев депозира в НС нов механизъм за отчитане на болниците

От първи април се въвежда единен стандарт за финансово управление на държавни болници - съобщи днес в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Документът с новите правила, депозиран днес в Народното събрание, уеднаквява начина на отчитане на болниците чрез единна електронна форма. Въвежда се финансова година, която отговаря на календарната - от 1 януари, а не от 1 април, както досега. Болниците ще планират своите разходи за три години напред, като не се допуска поемането на ангажименти по нови договори.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:05, 30.03.2018
Чете се за: 00:23 мин.
Още

Ръководителите на болниците ще трябва да минимализират възможностите за извънреден труд, ще правят списък с наличната апаратура и отчет доколко тя се използва. Няма да се допускат нови инвестиции, преди да се докаже тяхната необходимост и ефективност. Чрез общините този стандарт ще бъде препоръчан за използване и от общинските болници.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването - За мен това е законът за публичните финанси в лечебните заведения, в болнична помощ. Тези стандарти заедно с новия здравно-осигурителен модел, който разработваме много ускорено и след обществено обсъждане ще бъде представен още в първите ви дни на есенната сесия, ще представляват финансовата институция за ЛЗ и съм убеден, че те ще се ползват не само от държавните и общински лечебни заведения, а те ще се ползват и от частните.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговори за името на Македония във Виена
Преговори за името на Македония във Виена
Деца помагат на бебе, болно от левкемия
Деца помагат на бебе, болно от левкемия