НОВИНИ

Първи в света - болни с рак на черния дроб излекувани от хепатит С

Български лекари първи в света излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб. Лекарите от болница "Св Иван Рилски" поеха риск в интерес на своите пациенти и приложиха новата терапия, която елиминира напълно вируса на хепатит С. Никой от колегите им в света до този момент не е имал смелостта да тръгне по този неутъпкан път и затова данните на нашите лекари са публикувани веднага на първа страница в две от най-авторитетните медицински издания.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:55, 25.07.2016
11223
Чете се за: 01:22 мин.
Още

И днес две изследвания от контролните прегледи събраха цялата клиника. Резултатите на двама от пациентите им са особено важни, защото изглежда за сега са единствените в света. И лекарите са доволни да видят тази ехография на жена над 60 години.

Проф. Захари Кръстев - зав клиника "Гастроентерология", УМБАЛ "Св. Иван рилски": Това е образ на черния дроб на излекувания пациент, че няма рецидив.

Изследването и на другият им пациент среща одобрение. Той е на 69 и заедно с жената се лекува тук отдавна. С тежки проблеми заради хепатит С, но с късмета да попаднат на упорити лекари.

Проф. Захари Кръстев: Те дойдоха преди 15 години с цироза. И ние ги... с магьосничество разни такива, опити за лечение, изпитване на най-новите неща...

Хванали рано рака, лекували го, а след това дошли и новите медикаменти, които напълно премахват вируса от организма. Макар и революционни, терапиите се прилагат в практиката отскоро с доказан ефект само при определени болни.

Проф. Красимир Антонов - гастроентеролог, УМБАЛ "Иван Рилски": Много е трудно една фармацевтична компания да включи пациенти с онкологични заболявания, когато се знае че този пациент може по време на проучването да почине от самата болест. Но не можем да оставим наш пациент, за който виждаме че можем да му помогнем със съответна терапия, само защото в света не е споменато.
Проф. Захари Кръстев: Има сега разни приказки, че като излекуваш от вируса болния, който има рак на черния дроб се явява отново рак.

Поели риск съвсем премерено, с опит и знания, въпреки липсата на достатъчно информация.

Проф. Красимир Антонов: И това което стана е, че тези пациенти действително изчистиха вируса на хепатит С и в момента ние отбелязваме едно много добро състояние на техния черен дроб.

И вече година, рецидив на рака няма. Така доказват че подобно лечение е възможно. Дори много повече.

Проф. Захари Кръстев: Доказахме, че тези два случая след спиране на лечението в продължение на една година Двукратно се качи техния имунен капацитет.
Проф. Красимир Антонов: Докъде ще стигне този процес ще видим никой не знае. Това е другото нещо, което представлява огромен интерес в цял свят. След като се изгони една инфекция с хепатит С и пациентите имат чернодробна цироза, какво става с тази чернодробна цироза.

Така че двамата пациенти на "Св.Иван Рилски" още дълго ще са във фокуса на вниманието на лекари от цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предотвратиха внос на 6 тона контрабандно мляко от Румъния
Предотвратиха внос на 6 тона контрабандно мляко от Румъния
Германия след серията от нападения
Германия след серията от нападения