Нов милионен митинг в Хонконг в рамките само на седмица. Протестиращите настояват за оставка на главната администраторка на бившата британска колония Кари Лам заради закон, който позволява екстрадиция на подсъдими в континентален Китай.

Днешният протест на черните фланелки е сходен по мащаб с този от миналата неделя, когато над 1 милион души демонстрираха срещу прокарвания от главната администраторка закон за екстрадиция. Това за опозицията означава опасност съдбата на граждани на 7-милионен Хонконг да зависи от политизирани съдилища в комунистически Китай.

Кари Лам първо беше непреклонна, но след сблъсъци през седмицата с над 80 ранени, заяви, че замразява изпълнението на закона. Протестиращите обаче не са доволни.

Бони Люнг, член на "Граждански фронт за човешки права": Настояваме Кари Лам да се извини на народа, включително, че ни нарече бунтовници, и да подаде оставка.

Лам не откликва на искането да се оттегли, но публикува извинение за причинените от нея "разочарование и стрес сред голяма част от обществото". Междувременно в Тайван днес се проведе демонстрация в подкрепа на протеста в Хонконг.

Чу Ча Чун, студент от Хонконг: Ако Хонконг ще се управлява пряко от Комунистическата партия, не виждам бъдеще за мен там. Може да ме арестуват или дори да ме застрелят, само защото съм казал нещо!

Съгласно споразумението от 1997 година за връщането на Хонконг от Великобритания на Китай Пекин е задължен до средата на този век да зачита установените на острова демократични свободи, включително съдебна система, независима от китайската.