НОВИНИ

Нов модел на грижа за недоносените бебета разработи АГ болница „Шейново“

Нов модел на грижа за недоносените бебета разработи столичната АГ болница "Шейново". Освен специални медицински грижи, родените преждевременно деца и техните родители получават подкрепа и вкъщи - екип от специалисти наблюдава за правилното развитие и грижа за децата и осигурява емоционална помощ на близките. Този комплексен модел се прилага за първи път в България.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:19, 18.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Запознайте се с Ернест. Той е роден преждевременно и малко след това е претърпял сърдечна операция. Когато бебе като него се прибере вкъщи, има нужда от строго специфични грижи.

д-р Донка Узунова - началник на отделението по неонатология: Има нужда от помощ във всяка една дейност, която ще се осъществява по него, като се започне от тоалет, грижи, хранене, режим на сън.

Заради това и болница "Шейново" разработва нов за България здравен модел - още в болницата родителите участват активно в грижата за бебето си.

След изписването им те са посещавани от акушерки и социални педагози, които дават съвети за отглеждането им и дори записват часовете за лекарски прегледи. За майката на малкия Ернест това е ценна помощ.

Анелия, родител: Родителят има грижа само да последва това, което социалният педагог вече е разработил, установил и детето минава на така необходимите прегледи.
;

Според ръководството на болницата са необходими законови промени, които да регламентират допълнителната грижа, която е изключително ценна за недоносените бебета и техните родители.

д-р Румен Велев - изп. директор на САГБАЛ "Шейново": Трябва да има много ясно разписани правила, но това би било много важно и много ценно и би спестило изключително много хоспитализации специално за дечицата.

Новият модел на грижа е част от 3-годишен проект, който помага на 25 семейства с недоносени бебета. А щастието на майките като Анелия е голямото признание за лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден в кюстендилското село Гърбино няма ток
Трети ден в кюстендилското село Гърбино няма ток
Лионел Меси спечели рекордна пета Златна обувка
Лионел Меси спечели рекордна пета Златна обувка