Нов, по-модерен ехограф получи като дарение Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф.д-р Иван Митев". Това е единствената нефрологична клиника у нас, в която се лекуват деца с бъбречни проблеми. Медицинската апаратура е на стойност 25 600 лева и служи за прецизна диагностика в областта на нефрологията.

Едно на 100 000 е рискът да се роди дете с генетична аномалия като тази на Никол. 8-годишното момиченце е едно от петте българчета, при които тя е доказана.

доц. д-р Мария Гайдарова - началник на Клиника по нефрология и хемодиализа: Ето тук на ехографа се вижда десният бъбрек на Никол, който е с данни за изменения, казва се медуларна нефрокалциноза с малки конкременти, които са формирани в медулата.

Заради това, че е диагностицирана навреме, Никол води нормален живот.

- Какво обичаш да правиш?

Никол: Почти всичко.

- Какво е това почти всичко - да четеш, да играеш?

- Да четем, да играем, да пишем, да смятам.

От пет хиляди деца, преминали през безплатни скринингови прегледи в болницата, 13 процента се оказват с вродени аномалии на отделителната система, за които родителите не са подозирали.

Доц. д-р Мария Гайдарова - началник на Клиника по нефрология и хемодиализа: Всяко второ дете, което има с фебрилитет, който е от бактериален произход има бъбречен проблем.

Затова и ехографът от ново поколение е важен за прецизната диагностика.

Доц. д-р Мария Гайдарова - началник на Клиника по нефрология и хемодиализа: Много по-добри характеристики, много по-финна диагностика, много повече възможности за своевременна диагностика ехографска и проследяване на децата от предишната апаратура.

Никол с нетърпение очаква първия учебен ден, възможен заради усилията на лекарите в детската клиника.