НОВИНИ

Островът на музеите в Берлин е завършен

След 10 години строителни работи Берлин вече има отговор на „Пирамидата" в парижкия Лувър. Канцлерът Меркел официално откри галерията „Джеймс Симон". Тя е дело на британския архитект сър Дейвид Чипърфийлд. Изградена е стил класицизъм и ще свързва шестте музея в историческия център на германската столица, разположени върху прословутия Остров на музеите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
22:50, 12.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

„Най-скъпият гардероб в света" - това е закачливият прякор, който берлинчани вече дадоха на модерната и дълга постройка с многобройните колони. Тя служи като вход към най-важните музеи в града. Стойността ѝ е 134 млн. евро. В нея ще се продават билетите, ще има музеен магазин и ще се правят изложби. Галерията носи името на еврейски меценат Джеймс Симон, подарил на Берлин някои от най-значимите експонати, като египетската кралица Нефертити.

Сър Дейвид Чипърфийлд, архитект: Ние бяхме изправени пред огромно предизвикателство. Очакванията на града и на неговите взискателни граждани бяха много големи. От тях се развиха отношения, които ни възнаградиха.

Музеите отварят кръгозора към света, заяви канцлерът Меркел.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Така че, Островът на музеите не само е място, в което научаваме за култури и исторически личности, но и в което осъзнаваме днешните, взаимни обвързаности в нашия свят.

Новото и старото на Острова на музеите са толкова близо, колкото и сградите, сред които сякаш с респект се вписва галерията „Джеймс Симон". Така тя допълва Световното културно наследство на ЮНЕСКО, където от 1999 г. е вписан прословутият остров на река Шпрее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Париж осуети акция на нелегални мигранти
Полицията в Париж осуети акция на нелегални мигранти
САЩ смятат доставката на ракети С-400 в Турция за проблем
САЩ смятат доставката на ракети С-400 в Турция за проблем