НОВИНИ

Нов премиер на Исландия пое поста след скандала "Панамагейт"

Исландия днес се сдоби и с нов премиер, и с нов външен министър след оставката на премиера Сигмундур Давид Гунлаугсон в резултат от скандалните разкрития на "Панамските документи".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:56, 07.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
нов премиер исландия пое поста скандала панамагейт

Сигурдур Инги Йохансон, заместник-председател на Прогресивната партия, положи клетва на официална церемония пред президента малко след като той прие оставката на Гунлаугсон. Бившият премиер излезе от президентската резиденция, съпроводен от виковете на няколкостотин демонстранти, които размахваха срещу него червени картони и скандираха: "Избори веднага, искаме вот!", предаде Франс прес.

Йохансон, министър на риболова и селското стопанство от 2013 година, бе наследен на този пост от Гунар Браги Свейнсон, досегашен министър на външните работи. Неговият неочакван наследник стана Лилия Алфредсдотир, бивш икономически съветник на Гунлаугсон, с диплома от Колумбийския университет, работила в централната банка и МВФ, предаде ДПА.

Новият премиер планира да организира избори през есента, шест месеца преди края на мандата на парламента - ангажимент, който парламентарното мнозинство смята за приемлив компромис, но не задоволява опозицията.

Да се смени премиера в рамките на същото мнозинство не е това, което иска народът, заяви за АФП Биргита Йонсдотир, основателка и депутат от Пиратската партия, която е начело в социологическите проучвания с около 43 процента подкрепа.

Тя и още три опозиционни партии, две от левицата и една центристка, снощи единодушно решиха да подложат на гласуване искането за вот на недоверие, внесено в парламента в понеделник, макар да няма шанс то да бъде прието. Вотът на недоверие фигурира в дневния ред на парламента за утре.

В новото правителство запаи поста си министърът на финансите и икономическите въпроси Бярни Бенедиктсон от Партията на независимостта, чието име също се появи в Панамските документи. Макар че сондаж в сряда показа ,че 69 процента от исландците искат той да се оттегли, партията му единодушно го подкрепи.

"Вън мошениците!", скандираха демонстрантите тази вечер пред президентската резиденция, откъдето новият премиер Йохансон започна трудната си мисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени създадоха ефикасен капан за комари, които са вектори на Зика
Учени създадоха ефикасен капан за комари, които са вектори на Зика
​Два снаряда, изстреляни от Сирия, паднаха в Южна Турция​, има ранени
​Два снаряда, изстреляни от Сирия, паднаха в Южна Турция​, има ранени