70% от Венеция са под вода след пореден мощен прилив с пикови равнища по обяд от 154 см. Градът още се възстановява от най-тежките наводнения за последния половин век с рекордни стойности от тази седмица. Кметът очаква щетите да достигнат 1 млрд. евро. Прогнозите са водата да остане висока и през почивните дни.

Настъплението на водната стихия отново засегна централния площад Сан Марко. Магазини и хотели пак бяха заляни, трети ден училищата в града остават затворени. Италианското правителство вече обяви извънредно положение във Венеция и отпусна 20 милиона евро за непосредствени нужди.

През двата почивни дни прогнозите са за равнища на водата от 110-120 см. В нормални условия 80-90 см се смятат за високи, но поносими стойности.

Кметът обвини за градските неволи климатичните промени, повишили, по оценки на учените, средното морско равнище с 20 см спрямо век по-рано.

© БГНЕС

На този фон известната книжарницата "Висока вода" се опитва да спаси стоката си, включително със сешоари.

Ориана - книжарка: Единственото, което можахме да сторим, е да вдигнем книгите възможно най-високо, но за съжаление това не беше достатъчно. Водата нахлу отвсякъде и заля напълно половината магазин.

Специалните бариери за защита на Венеция няма да са готови преди 2021 г. Проектът е белязан от корупция, превишаване на разходите и забавяния в сроковете.

На 26 ноември италианският кабинет ще има извънредно заседание по управлението и структурните проблеми на града, обяви премиерът Джозепе Конте.

Премиерът Конте посети Венеция и обеща финансова помощ

Премиерът Конте посети Венеция и обеща финансова помощ

Италианската перла Венеция продължава да се бори с унищожителните наводнения. Приливна вълна и бури оставиха града под вода. Премиерът Джузепе Конте п...