С данните за изпълнението на бюджета за първото тримесечие пред себе си президентът Клаус Йоханис отново поиска оставката на премиера Виорика Дънчила, като заяви, че в момента управляващата Социалдемократическа партия (СДП) "залага бъдещето на страната" чрез едно неефективно управление, съобщава в. "Гъндул".

© БТА

"Това е напълно незадоволително развитие на финансите. Наложителна е оставката на г-жа Дънчила, за да освободи място за отговорни хора", заяви държавният глава. Президентът изтъкна, че първи път след икономическата криза фискалните приходи са по-малки от предишната година.

Президентът изрази безпокойство във връзка с растящите бюджетни разходи на фона на намаляващите приходи. "СДП на практика залага бъдещето на страната! Увеличава заплатите и пенсиите и пренебрегва важни инвестиции в инфраструктурата, както и инвестиции, необходими за развитието като цяло", посочи държавния глава, като подчерта, че "не виждаме нито магистрали, нито училища, нито болници".

По думите на Йоханис е "недопустимо еврофондовете да не са един от приоритетите на правителството". "Имат за приоритет да се борят с Националната банка на Румъния, с инвеститорите, с многонационалните компании, но еврофондовете не са сред приоритетите", посочи президентът.

Според данни, обявени в петък от министерството на финансите, бюджетното изпълнение за първото тримесечие на 2018 г. е завършило с дефицит от 4,46 милиарда леи, тоест 0,48 процента от брутния вътрешен продукт, посочва изданието. От своя страна лидерът на СДП Ливиу Драгня отговори на критиките на държавния глава, като заяви, че Йоханис е представил "един списък с лъжи".

Изданията съобщават, че днес ще се състои ключова среща между премиера Виорика Дънчила и ръководството на синдиката на здравните служители "Санитас", от изхода на която ще зависи дали медиците ще организират обща стачка, планирана за 11 май. Основните искания на здравните служители са увеличения на заплатите за всички работещи в сектора, както и премахване на тавана от 30 процента за надбавките, уточни Мирча Чокан, заместник-председател на "Санитас".

Румънският президент Клаус Йоханис: Оставката на премиера е абсолютно необходима

Румънският президент Клаус Йоханис: Оставката на премиера е абсолютно необходима

Румънският президент Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Виорика Дънчила. Той заяви това в изявление, което беше излъчено директно по националн...