НОВИНИ

Нов проблем преди отварянето на летище Завентем

Все още не е ясно кога летището на Брюксел ще започне да приема полети. То е практически готово за работа с пътници, но сега има друг проблем - синдикален. Полицията, обслужваща летището, започна стачка, като иска по-строг контрол на достъпа до сградите.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:36, 01.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Десет дни след взривовете летище Завентем технически е готово да приема пътници, макар и не с пълен капацитет. Сега обаче се появи нов проблем - полицаите, които работят на летището, искат достъпът да пътническите терминали да е строго контролиран, а не свободен:

Хуго Клотенс, полицейски синдикат ACV: "Искаме да има металодетектори, така че всеки със съмнителен багаж вече да е минал през тях преди да влезе в терминала. Сега такъв човек може да бъде спрян едва преди да се качи на самолета или на граничния контрол. През това време е минал през цялата сграда на летището".

Правителството на Белгия обаче смята, че въвеждането на мерките, които иска синдикатът, ще доведе до струпване на много хора извън сградата, което пък води до нови проблеми, свързани със сигурността.

Когато отвори, летището ще има възможност да приема заминаващи със само 20 % от капацитета си, т.е. около 800 души на час.

Междувременно стана ясно, че Салах Абдеслам - френски гражданин, роден в Белгия, смятан за съорганизатор на атентатите в Париж, може да бъде екстрадиран във Франция. Това съобщи белгийската прокуратура. Екстрадирането може да стане през следващите десет дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти създадоха изкуство от отпадъци
Студенти създадоха изкуство от отпадъци
Министри без коли на НСО
Министри без коли на НСО