НОВИНИ

Нов проект ще помага за интеграцията на потърсили убежище в България

Въпреки частичното овладяване на мигрантската криза в Европа, интеграцията на гражданите на трети страни продължава да бъде предизвикателство за страни като България. Стотици хора, бягащи от конфликтни зони в Близкия изток, пристигат у нас всеки месец с желанието да започнат нов живот. Българския Червен кръст (БЧК) стартира нова кампания, за да улесни адаптацията им.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
21:52, 02.11.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

След като напуска Афганистан, преди 14 години Лайла Пактиавал стъпва в непозната земя. В България тя вижда предизвикателство, но и възможност - за кариера, семеен живот и спокойствие.

Днес Лайла е постигнала нещо непосилно за мнозина бежанци и мигранти - не просто да вземе гражданство, а да се почувства у дома в чуждо общество.

Лайла Пактиавал - социален работник в РПЦ "Военна рампа":
"Лека-полека научих езика, за една година, и вече, около две години, се адаптирах.
Не съм се сблъсквала с някакви такива проблеми - хора, които, да кажем, българи, да не ме приемат. Добре е. Имам приятели и се чувствам като българка."

Като социален работник в Центъра за настаняване "Военна рампа" в София Лайла предава опита си на други с нейната съдба.

По данни на Държавната агенция за бежанците малко над 3000 души са потърсили закрила в България от началото на годината.

Най-много идват именно от Афганистан, Сирия и Ирак. С нов тригодишен проект Българския Червен кръст ще помага за тяхната интеграция.

Освен че ще получат различни консултации и средства за лекарства, законно пребиваващите у нас бежанци и мигранти ще бъдат информирани за българските закони и култура.

Мариана Стояновa - ръководител на бежанско-мигрантската служба на БЧК:
"Почустват ли се интегрирани, ходят ли на работа, децата им на училище, те по всякакъв начин се стремят да следват нормите и правилата в приемащото общество, а това е най-важното за всички нас."
Николай Тодоров - ръководител на проекта "Помощ за интеграция", БЧК:
"Това е един ресурс от хора, който може да се използва. Не само да бъде потребител на нашата социална система, но всъщност да допринася за развитието на България."
Лайла Пактиавал - социален работник в РПЦ "Военна рампа":
"Не бих искала да замина в някоя друга държава да живея или дори в нашата държава.
Войната не спира там и предпочитам да съм в България и ми харесва също в България."

Проектът струва малко под 600,000 лева - три-четвърти идват от европейски фонд, а останалото покрива Министерството на вътрешните работи.

Червения кръст ще помогне на поне 1300 потърсили убежище у нас хора, надявайки се част от тях да последват примера на Лайла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъдиха развитието на двустранните отношения между София и Скопие
Обсъдиха развитието на двустранните отношения между София и Скопие
Швейцария подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство
Швейцария подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство