Висшият съдебен съвет не е обсъждал предложението на главния прокурор за отпадане на мониторинга на България, но са набелязани мерки за изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия. Това заяви днес в Пловдив членът на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Той и колегата му Румен Боев присъстваха на тържествено полагане на клетва на най-новия прокурор в Окръжна прокуратура Пловдив Мария Тодорова. Церемонията се прави за първи път като целта е да се предаде увереност и мотивираност на новите магистрати при встъпването им в длъжност.

Пловдив

Новият прокурор Мария Тодорова обеща да работи срочно стриктно и екипно. Досега тя е била разследващ полицай в Областната дирекция на МВР Пловдив.

Румен Боев - член на Висшия съдебен съвет, зам.-председател на Комисията по атестиране на съдии, прокурори и следователи:
"Повечето, които встъпват в длъжност, са разследващи полицаи. Те са натрупали опит и печелят конкурсите. Това за нас е хубаво, че идват опитни юристи, обаче да видим какво се случва и там, така че вижте колко са целокупни нещата. Текучеството е голямо, а нивото пада. В това отношение бившия главен прокурор преди седмица каза, че проблемът започва и от МВР, когато говорим за противопоставяне на престъпност, така че там също сме готови много да помагаме."

Висшият съдебен съвет ще предава в интернет заседанията си до края на месеца. Това е една от мерките набелязани за преодоляване на критиките в доклада на ЕК.

Димитър Узунов - представляващ Висшия съдебен съвет:
"Извършвайки промените в нормативните актове и процесуалните закони, ние много по-лесно ще преодолеем отправените критики и препоръки от ЕК. Промените всъщност са голямата крачка към снемане на мониторинга към българската държава като цяло."

Според магистратите въпросът за отпадането на мониторинга на България е политическо решение.