НОВИНИ

Нов протест срещу президента Александър Вучич в Сърбия

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на Белград за пета поредна събота.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 06.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Смразяващият студ не попречи на митинга на недоволните от управлението на държавния глава, когото те обвиняват в авторитаризъм и погазване на демокрацията.

Иван, пенсионер: На тези хора им писна от властите, с техните лъжи и истории за Косово, с които отклоняват вниманието от начина, по който живеем.
Небойша Зеленович, кмет на гр. Шабац: Страшно е да го признаем, но при нас винаги има диктатори. Трябва да се борим с диктаторите, като настояваме за честни избори.

Протестиращите отново носеха огромен плакат със своето мото - "Един от пет милиона" - отговор на изказване на президента, че няма да отстъпи на исканията им, дори на улицата да излязат пет милиона души. Шествието отново - както и предишните съботи - спря пред сградата на държавната телевизия - която демонстрантите определят като подчинена на властта.

Протести освен в Белград, имаше и в Ниш, Нови Сад, Крагуевац и Пожега.

Искрата на гнева се разпали, след жесток побой над опозиционен политик миналия ноември. Протестите нямат един организатор, нито са обвързани с политическа сила, но опозицията ги подкрепя. Александър Вучич зае президентския пост миналата година с петгодишен мандат. Неговата Сръбска прогресивна партия е доминиращата сила в парламента от 2012 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Полският град Кошалин скърби за загиналите при пожар пет момичета
​Полският град Кошалин скърби за загиналите при пожар пет момичета
Студът в Гърция взе жертва
Студът в Гърция взе жертва