Жители на столичния квартал "Стрелбище" отново излязоха на протест тази вечер. Причината е, че от последнaта им демонстрация преди повече от месец няма никакво развитие по случая. Теренът, върху който инвеститор иска да построи 44-етажна сграда, продължава да е заграден, а единственият път за връзка с квартала е разбит.

София

Независимо че през септември Столичният общински съвет прекрати градоустройствената процедура за строеж на небостъргач в софийския квартал "Стрелбище", жителите не са спокойни. Те се опасяват, че вече месеци наред нямат достъп до квартала, и въпреки издадените заповеди от Общината да се премахне оградата и да бъде възстановен разрушеният участък от улица "Майор Първан Тошев", това не се случва.

Николай Николов: "Това, което притеснява гражданите и живеещите, че всъщност тази улица, която попада в имота, е разбита и имотът продължава да бъде ограден, с което нарушава естественият ритъм на живот в квартала."
Радослава Петрова: "Не ме удовлетворява, че е заградено мястото. Имам три деца, искат да си играят. Не искат огради, искат да си бягат в градинката, да си карат колелетата. Освен това няма пряк достъп до спирката."

От район "Триадица" коментираха за БНТ 2, че са издали заповед за премахването на оградата и възстановяване на пътя, които се обжалват от инвеститора. Милчо Благоев, който иска да строи върху терена, каза за БНТ 2, че срещу него се води само едно дело.

"Значи за пътя няма коментари, защото той е незаконен. За пътя става въпрос, за да могат да преминават. Нали издадоха заповед да възстановите пътя?"

"Няма такава заповед, няма как да издадат такава."

Инвеститорът заяви, че все още Общината не го е потърсила с предложение за обезщетение, и потвърди, че там няма как да започне строеж, защото няма издадено разрешение за строеж. На 19-и октомври Административният съд в София град ще реши окончателно дали да оградата е законна и ще остане или не. Днес имаше и втори протест. Този път напрежението е в квартал "Гео Милев" заради застрояване на градинка. На терена трябва да бъде изградена 8-етажна сграда.