НОВИНИ

Нов шанс за борба с раковите заболявания - коментар на доц. Велизар Шиваров

Революционно откритие на човешки Т-клетки обиколи света на медицината за часове. Така учените от "Кардиф" дават нов шанс за борбата с ракови заболявания. Доцент Велизар Шиваров, началник на лабораторията по клинична имунология към Университетската болница "Софиямед", каза, че дори да се демонстрира, че подходът им е приложим само при някои видове рак, пак би било успех.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:58, 23.01.2020
7354
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Доц. Велизар Шиваров, началник на лабораторията по клинична имунология към Университетската болница "Софиямед": Това, което е ключово в случая е, че със серия от елегантни експерименти тази група показва, че тази молекула на повърхността на клетките се експлицира в ниски нива при много широк набор от ракови заболявания.

Ако се докаже, че този феномен, който те наблюдават, е стабилен, по първоначални данни той може да се използва при много видове рак, добави специалистът.

Той обясни, че ключовото в тази статия е идентифициране на път, чрез който специфични Т-клетки могат да разпознават променени клетки, по механизъм, различен от досега познатия и добре разучен каноничен път на разпознаване.

Доц. Велизар Шиваров: Дори и да се демонстрира, че този подход е приложим само при някои видове рак, пак би било успех, каза той.

На въпрос може ли имунната ни система да се справи новооткрития коронавирус, той отговори, че може да се справи и тя се справя, защото все пак не всички хора загиват. Въпросът е, че тя е свръхреактивна и реагира по по-различен начин, отколкото при други организми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на столичния квартал Младост са в протестна готовност
Жители на столичния квартал "Младост" са в протестна готовност
В русенското село Черешово отбелязаха Дядовден
В русенското село Черешово отбелязаха Дядовден