Майки на деца с увреждания поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради негови думи, че "кресливи жени спекулират с уж болните си деца". Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за казаното от Симеонов. Майките дойдоха в кулоарите на парламента в деня, в който в залата вървяха дебатите по третия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3 - за провал в здравеопазването.

"Заченат в грях" и "използван за материални цели". Това са част от словосъчетанията, използвани от вицепремиера Валери Симеонов в телевизионно изявление в деня, в който Съветът за тристранно сътрудничество обсъди Закона за хората с увреждания.

Валери Симеонов - вицепремиер: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях."

Днес майките на деца с увреждания поискаха Симеонов лично да си донесе оставката при палатковия лагер.

Димитрина Русева - майка на дете с увреждане: Обидно е това, че нашите деца не са уж болни. И това, което ние искаме да направим, е точно това да покажем, че ние не сме уж болни. Ние сме много болни и очевидно е болно и обществото ни, за да има на управленски постове такива хора. Лицето на България са тези жени! Те не са кресливи. И, за да крещят значи някой не ги е чул.

Опозицията също поиска Валери Симеонов да се оттегли, а съпартийците му го подкрепиха.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП: Това е абсурдно и в която и да е европейска и цивилизована държава този човек не може да остане и една минута повече на поста си.
Християн Митев - депутат от НФСБ: Майките може да са обидени, могат да отправят такива искания, всеки може да иска оставката на всеки, аз обаче не приемам такива искания за основателни.
Борисов за думите на Симеонов: Мога само да се извиня от името на правителството

Борисов за думите на Симеонов: Мога само да се извиня от името на правителството

Мога само да се извиня от името на правителството за това, което Валери Симеонов е казал по адрес на майките на деца с увреждания. Това каза пред журн...

А лидерът на управляващите се извини за думите на вицепремиера си. И призова: "Всеки да си мери приказките".

Бойко Борисов - министър-председател: Мога само да се извиня. Аз да се извиня от името на правителството, защото такъв език е първо недопустим, второ не е правилен. На местото на г-н Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото аз му познавам езика. Той съвсем по друг начин иска да го каже. Искането на оставки от страна на БСП не го коментирам. Нещастието на хората не бива да бива използвано както от БСП, така разбира се и от г-н Симеонов.
Валери Симеонов заяви, че не вижда основание да искат оставката му

Валери Симеонов заяви, че не вижда основание да искат оставката му

Вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, поискаха майките на деца с увреждания заради телевизионно изказване, в което той ги нарича "кресливи...

Самият Валери Симеонов обаче не видя повод да се извини или да му се иска оставката. Във Фейсбук той посочи, че не се отмята от изказването си, а обидата идвала заради извадени от контекста негови думи. Вицепремиерът обясни, че виждал политическа кампания, в която са въвлечени и някои лидери на протеста. И разказа, че самият той се грижи за близък с тежка инвалидност, но не би го изкарал на показ в името на политическа цел.