НОВИНИ

Нов спад на британската лира

Сътресения заради Брекзит. Нов спад на британската лира. Три фонда за имоти затвориха, за да запазят стабилността си. Английската централна банка и редица институции във Великобритания обмислят мерки за стабилизиране на ситуацията в областта на финансите и икономиката.

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 06.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Днешната ситуация отново показва колко са уязвими финансовите пазари за всяко събитие по време на криза. Британската лира достигна ново, 31-годишно дъно спрямо долара, след като три големи фонда за инвестиции в имоти спряха търговията. Решението е взето заради масово оттегляне на частни инвеститори.

В ранната азиатска търговия лирата пропадна до 1,27 спрямо долара. Тревогата се усети на пазарите в Азия и Австралия. Това се дължи и на коментара на гуверньора на Английската централна банка, че опасностите от брекзита са налице.

Марк Карни, управител на Банк ъв Ингланд: През март Комитетът за финансова политика на банката оцени, че референдумът е сериозен риск за стабилността. Някои рискове вече кристализират. Лирата преживя най-рязкото си падане спрямо долара. Това ще затегне условията за кредитиране за бизнеса. Несигурността доведе до отлагане на сериозни икономически решения.

Според двама британски министри сега е нужно да се пренасочи фокусът от намаляването на дефицита към стимулирането на икономическия растеж чрез въвеждане на данъчни облекчения.

Финансов министър Джордж Озбърн смята да свали корпоративния данък под 15 на сто. Министърът на икономиката Саджид Джавид поиска облекчения и за физическите лица. Не е ясно докога Озбърн и Джавид ще останат на постовете си. Премиерът Камерън се оттегля през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Пънкар или брекзитар?
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Пънкар или брекзитар?
Жена е блъсната на пешеходна пътека в София
Жена е блъсната на пешеходна пътека в София