Опозицията от АБВ и Гергьовден сметна, че ще платим на руснаците минимум 800 млн. евро и предлагат централата да бъде продадена на търг. Премиерът Бойко Борисов не отхвърля възможността проектът все пак да бъде изпълнен.

От опозицията са изчислили, че към сумата от 550 млн. евро трябва да бъдат добавени 70 млн. евро хонорари за адвокатите, 70 млн. евро заради отхвърленият иск на НЕК, 90 млн. евро внесени авансово.

Румен Петков, зам. председател на ПП АБВ
Не става дума за над 550 млн. евро, а за 800 млн. евро. Около 70 млн. евро са разходите на адвокадската кантора и съпътстващите дейности от страна на министерството.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Г-н петков говори за някакви 800 млн. ева които тябва да бдат патени, сумата, която абитажт е отсди е 550 мн. ево.

Петкова отрече и останалите суми споменати от АБВ. Според нея, отхвърленият иск на НЕК не трябва да се прибавя, както и авансово внесените пари, защото те вече са прихванати.
Междувременно от АБВ предлагат свое решение за проблема. Премиерът Бойко Борисов също не отхвърли тази възможност като уточни, че трябва да се действа бързо, защото се трупат по 170 хил евро лихви дневно.

Румен Петков: Решението сега е или по най-бързия начин България да започне изграждането на проекта Белене или проекта и площадката да бъдат обявени на търг.

Бойко Борисов
, министър-председател:
Имаме един гьол, имаме да плащаме милиарди, това сме постигнали през годините и сега ви моля месец време търпеливо да намерим решение. Сега в Иран ще чуем дали ще имат интерес към подобно нещо, да продаваме там реактора заедно с руската страна, пак повтарям заедно. Трети вариант да го обявим за приватизация проекта. И ако всички тези варианти не успеят тогава ще влезна в парламента и ще кажа или трябва в новия бюджет да заложа толкова пари и с тези лихви, които вървят или да слезе мораториума и да търсим пари и да го построиме.

В Иран България ще преговаря и за доставката на газ, тъй като страната е един от основните доставчици на синьо гориво.