Нов стандарт за лъчелечение и мерки за контрол при предписването и прилагането на терапия ще подготвят експерти. Това стана ясно след среща на пациентски организации, лъчетерапевти и представители на Здравната каса. За пореден път всички участници в срещата увериха, че ограничения при лечение на онкоболни пациенти няма да има.

Неофициално стана ясно,че лимити за лъчетерапия по грешка е въвела само Столичната здравна каса. Заповедта й вече е отменена.

д-р Румен Лазаров - национален консултант по лъчелечение: Най-вероятно става въпрос за недоразумение. Това се оказа действително, че е така.
Жени Начева - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването: Няма ограничения за лечение на пациентите за дейностите по Приложение 1.

След като недоразумението било изчистено, пациентите са настояли за по-голям контрол при предписване и прилагане на лъчетерапия. Имало данни, че в лечебно заведение са правят процедури само по една клинична пътека.

Пенка Георгиева -председател на пациентски организации "Заедно с теб": Да се види - в кое лечебно заведение,какво точно се случва. Защото някой ще правят само едни процедури, а други няма да правят тежки или леки процедури и да се избират само по средствата.

Пламен Таушанов - член на НС на НЗОК: Надзорния съвет ще иска отчет от НЗОК какво точно се върши в тази насока. Извършват ли се съответните изследвания за пациентите, за които уточнихме, че са 4 - 5 вида.

Очаква се новият стандарт по лъчелечение да бъде представен на здравното министерство до края на месеца.

д-р Румен Лазаров - национален консултант по лъчелечение: Това, което се подготвя е на практика ъпгрейд. Във връзка с новите технологии, които ние държим да прилагаме на пациентите.

Предстоят нови срещи, на които ще се търсят възможности и за осигуряване на по-евтино лечение, което няма да се отрази на качество, увери Руман Лазаров.