Нова схема на телефонните измамници. В сценария си те вече замесват и журналисти с обещанието, че жертвата ще бъде показана в новинарските емисии, ако съдейства на полицията. За новия вид измама предупреждават от полицията в Русе.

Русе

Последната жертва на телефонните измамници в Русе е 70-годишна жена. Мним инспектор от полицията ѝ обяснил, че телефонният ѝ номер заедно с номера на дебитната ѝ карта са намерени в лидер на престъпна група, която ще посети дома ѝ. Помолил пенсионерката да остави колкото пари и злато има в стара гума на края на улицата, за да примами телефонните измамници, докато от полицията провеждат специализираната акция.

Тук идва и новият момент в схемата - обещанието, че журналистическият екип, който придружава служителите на реда, ще направи интервю с нея и ще бъде показана в новините как помага на полицията. Жената повярвала и се разделила с две хиляди лева и над 30 грама златни накити.

Николай Кожухаров - началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност" към ОД МВР - Русе: За по-реалистично се вкарват журналисти, предавания и т.н., неща, които да поддържат първоначалната заблуда. Това са просто окраски в схемата.
Пенка Неделчева: Звъняха на свекърва ми по същия начин и тя тръгва да събира пари. Наистина е много стресиращо.
Телeфонни измамници взеха 53 хиляди лева от дете

Телeфонни измамници взеха 53 хиляди лева от дете

11-годишно дете от Стара Загора е поредната жертва на телефонни измамници. То е дало на престъпниците над 53 000 лева и златни накити. Детето е било п...

355 000 лева са измъкнали телефонните измамници от русенци през миналата година. В сравнение с 2017 г. сумата е нараснала с 65 000. Миналата година са задържани петима души, вече познати на полицията за същите престъпления.

Николай Кожухаров: Всичките са рецидивисти, нямаме новопроявени извършители, по един или друг начин са с присъди пробация, условно.

Мошениците още са подсъдими. Последният осъден за телефонна измама е за случай от 2016 г. и ще лежи в затвора 5 години.

Нов вид измами с ренти за земи в Русенско

Нов вид измами с ренти за земи в Русенско

Нов вид измами по селата в русенско. Непознати мъже се опитват с фалшиви документи да купят на безценица ниви от възрастни хора и дори им обещават, ч...

90% от телефонните измами се извършват по една схема

90% от телефонните измами се извършват по една схема

Схемата, по която се реализират над 90% от телефонните измами е за "съдействие на полицията", съпроводено с елемент на заплаха. Многократно предупрежд...

​Полицията в Шумен задържа трима мъже за множество телефонни измами

​Полицията в Шумен задържа трима мъже за множество телефонни измами

Полицията в Шумен залови трима телефонни измамници, които са взели от жертвите си 150 000 лева. Те са участвали в 22 измами по познатата схема - полиц...