НОВИНИ

Нов циклотрон за диагностика на онкозаболявания

България вече има модерен циклотрон, с който ще може да произвежда сама изотопи, необходими за ранната диагностика на онкозаболявания. Модерната апаратура от днес е притежание на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Учените се надяват, че с новия ускорител цената на радиоизотопите ще падне около четири пъти. Освен това вече ще има възможност всички онкоболни да ползват тази диагностика.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:58, 12.01.2016
5383
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Циклотронът засега е в каросерията на този камион и пристига от Канада, където е произведен. Какво върши той- ускорява отрицателно заредени водородни йони, които пък дават възможност да се произвеждат изотопи. Изотопите са безкрайно нужни на медицината, за лечение и диагностика на онкологични заболявания. Досега изотопи се внасяха от Унгария, но ефективността им беше ниска заради голямото разстояние, от което пристигаха. Освен по-доброто качество с новия циклотрон ще падне и цената на изотопите.

Доц. д-р Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания, БАН: Значително, в пъти, три или четири пъти ще стане по-евтин и което е много важно, до момента три или четири хиляди човека онкоболни имаха възможност да ползват тази помощ, а около 16 хиляди решаваха проблема сами. Сега всички онкоболни в България ще имат възможност да получават това лечение, тази диагностика.

Събирането на пари за циклотрона започва през 2012 с дарение от 3 млн. долара от Департамента по енергетика на САЩ. АЕЦ" Козлодуй" дава още 2 млн. долара. Последните средства са от просветното министерство - 1 милион лева, за да започне строителство на сграда за циклотрона. Очаква се тя да бъде завършена до края на тази година, а производството на изотопи да започне през 2017-а.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Намерихме го този милион, за да може да се построи сградата. Знам, че не е много и че трябват още пари, но вярвам, че Министерството на здравеопазването, държавният бюджет и други ще намесят както и ние, когато имаме тази възможност.

Учените се надяват с новия циклотрон България да се превърне в регионален център на Балканите за произвеждане на изотопи. На посрещането на ускорителя беше дошъл и председателят на БАН, който вчера едва не загуби поста си след гласуване на оставката му.

Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН: Как определяте това, което се случи и намирате ли вина в себе си? Академията си решава вътрешно проблемите, това, което мога да кажа. Обвиняват ви, че не търсите пари за Академията? Смятате ли че е вярно, имам 169 интервюта само за това.

Министър Танев каза, че не може да коментира ситуацията в БАН, тъй като нямал информация как е протекло Общото събрание вчера. Допълни обаче, че в края на миналата година просветното министерство е дало 3 млн. лева специално за младите учени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ускорено разследване на побоя над възрастното семейство в Голям Чардак
Ускорено разследване на побоя над възрастното семейство в Голям Чардак
Иракчанка почина от неясна болест на път за болницата
Иракчанка почина от неясна болест на път за болницата