НОВИНИ

"Уикилийкс": ЦРУ ни следи през всички устройства, дори и през телевизора

"Уикилийкс" публикува свръхсекретни документи, за които твърди, че разкриват техниките на кибершпионажа на ЦРУ. Според сайта за разкрития, ЦРУ е създало зловреден софтуер, с които е направен пробив в сигурността на няколко от най-големите технологични компании. В изтеклите документи се обяснява как агенцията е успяла да следи потребители на практика на почти всички популярни марки технологични устройства, като смарт телефони и телевизори са използвани за следене на нищо неподозиращи хора. Част от технологичните гиганти, чиито продукти са споменати в документите, обявиха, че сигурността на клиентите им е техен приоритет и проверяват информацията. ЦРУ не е потвърдило дали изтеклите документи са автентични.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:36, 08.03.2017
6228
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Документи, съхранявани на строго секретен сървър на Централното разузнавателно бюро, вече са достъпни за всички. В продължение на 3 години, агенти създават мащабен киберарсенал, чрез който атакуват както компютри, използващи операционните системи Уиндоус и Линукс, така и смарт-устройства, работещи с iOS и Андроид. Всъщност зловредният софтуер е разработен да прониква във всякакви устройства, свързани с интернет. Уикилийкс нарича разкритията си "Нулева година", подобно на термина "нулев ден" използван за неизвестни досега пробиви в сигурността.

Варун Бадвар, експерт по киберсигурност: "Това е грубо събуждане за всички нас. Трябва да направим много повече, за да защитим важната информация. Като потребители трябва да разберем какво означават устройствата, свързани с интернет. Всеки иска да има смарт телевизор, но ако тази технология попадне в погрешни ръце и не е защитена, това буди тревога."

Според "Уикилийкс", службите са знаели, че в кодовете на програми на технологичните гиганти има вратички, от които могат да се възползват хакери. Вместо да бъде направено всичко възможно сигурността на потребителите да бъде защитена, е направено точно обратното - самите служби са се възползвали от възможността да проникнат във всяко устройство, в което пожелаят. Тайните агенти са работели в американското консулство във Франкфурт на Майн, привидно извършващи дипломатическа дейност.

Рафаел Сатер, експерт по киберсигурност : "За пореден път Уикилийкс засрамва американското правителство. Много пъти вече са публикували секретни документи, но никога досега нещо с такъв мащаб и засягащо толкова много хора. А те са милиарди. Разбира се, Уикилийкс няма да разкрият източника си, но вече съобщиха, че информацията е изтекла отвътре, от човек от службите."

Сравняват мащаба на разкритията, с тези на Едуард Сноудън. Според експерти, изтичане на информация с такъв мащаб, може да компрометира секретни операции на службите. От ЦРУ нито потвърдиха, нито отрекоха новината. Сега на дневен ред е едно - търсенето на къртицата.

Благодарение на кого тайните на тайните агенти излязоха наяве?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Чий е този празник?
ДРУГИТЕ новини: Чий е този празник?
Лекуват с музика деца с увреждания
Лекуват с музика деца с увреждания