НОВИНИ

Нов вид наркотично вещество води до фатален край

Нов вид наркотично вещество - MDMB- шмика, изключително популярно сред тийнейджърите в страната, води до тежки последствия за организма и дори до фатален край, предупреждават от пловдивската полиция. Само за периода от 2014 до 2016 година в страни от Западна Европа 29 души са намерили смъртта си след употребата му, а случаите на тежки натравяния са повече от 50. Наркотикът може да бъде поръчан и по интернет.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златка Далчева
20:00, 23.11.2017
5203
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Производството на най-разпространения в момента наркотик- MDMB - шмика основно идва от Китай. Самата субстанция е без специфична миризма, която при употреба се разрежда с ацетон.

Тодор Гарджев - началник група „Наркотици“ към Областна дирекция на МВР- Пловдив: Разграденото като течност вещество се напръсква върху билков чай – ментов. Така е наречен на жаргон- чай. Напръсквайки тази субстанция, растителна маса, последствие се разпространява с цел пушене.

Опасното вещество си пробива път на пазара заради лесния достъп и поне три пъти по-ниската цена от цигара марихуана, например.

Тодор Гарджев - началник група „Наркотици“ към Областна дирекция на МВР- Пловдив: Цената е средно между 3-5 лева, което е много евтино.

Новият вид дрога не оставя следи в урината, затова съветът на специалистите е да следят реакциите и промените в поведението на младите хора:

Тодор Гарджев - началник група „Наркотици“ към Областна дирекция на МВР- Пловдив: Загуба на съзнание, кома, обездвижване на крайниците, гадене. В страни от Западна Европа до момента има над 29 смъртни случая от употребата на това вещество.

От Общинския съвет по наркотични вещества в Пловдив разказват, че възрастта на тийнейджърите, употребили дрога за първи път, скоростно пада.

Галя Минчева - психолог към Общински съвет по наркотични вещества: Докато преди години първите опити са били на 15-16 години, то сега в момента статистиката показва, че това започва от 13, 14 години, като даже има и 12-годишни.

В Пловдив от началото на годината са задържани над 30 дилъри на опасното вещество, а заловеното количество е над килограм и 800 грама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът връчи награди за дарителство
Президентът връчи награди за дарителство
КЗП има сигнали за фалшиви намаления
КЗП има сигнали за фалшиви намаления