НОВИНИ

Нов вид опасен наркотик е засечен у нас

Нов вид смъртоносен наркотик набира все по-голяма популярност в България. Синтетичното вещество, производно на фентанила, е заместител на хероина и е особено опасно за здравето и живота, сигнализираха от отдел "Борба с наркотрафика" към Летище София. От там допълниха, че все повече пада възрастта, на която деца посягат към наркотиците.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
18:05, 17.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Хиляди са жертвите на фентанила в Съединените щати само за последните две-три години. Заместителят на хероина, както се нарича още той, набира все по-голяма популярност в Европа, а вече има данни за разпространението му у нас. Новият вид наркотик е изключително опасен, дори и само при допир с него.


Стефан Бакалов: ръководител на отдел "Борба с наркотрафика" - Летище София: "Вече има и няколко случая на засичане на употреба и в България. Той е изключително опасен поради силната чистота на наркотичното вещество."

Фентанилът, оказва се, е и изключително лесен за разпространение и производство, а цената му го прави леснодостъпен.


Стефан Бакалов: ръководител на отдел "Борба с наркотрафика" - Летище София: "От 10 мг. фентанил може да се произведат 10 000 дози наркотично вещество, докато ако вземем за пример MDMА (екстази) от него може от 700-800 грама да се направят се правят 10 000 дози. Разбирате сами колко силен е този наркотик и колко е опасен. "

Все по-малки деца посягат към наркотиците, коментираха още от отдел за "Борба с наркотрафика". Оказва се, че са има данни за ученици, които употребяват дрога още от шести клас.

Стефан Бакалов: ръководител на отдел "Борба с наркотрафика" - Летище София: "Зависи от училищата. Можем да ги разграничим на училища, в които преобладават по-различни социални слоеве. Има училища, в които се наблюдава употребата на хероин, има училища, в които предимно се употребява амфетамини. За марихуаната...това явление за съжаление е толкова масово."

Притеснени от опасната "мода" са и родителите. Внучето на Искра Велева е в трети клас, въпреки това тя смята, че темата за наркотиците не бива да бъде табу в семейството, въпреки крехката му възраст.


Искра Велева-баба на третокласник: "Аз с очите си съм видяла през оградата на училище в квартал "Лозенец" продават. Застанал е до оградата и продава. И малко до оградата на 20 метра е охранителят на училището, застанал с ръце в джоба."

"Незнанието не е оправдание", казва още Искра Велева. Според нея темата за вредата от наркотиците е слабо засегната в учебните материали-нещо, което тя призовава да се промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След края на КСНС част от участниците отново защитиха позициите си
След края на КСНС част от участниците отново защитиха позициите си
Бойко Борисов към бизнеса: Увеличете заплатите
Бойко Борисов към бизнеса: Увеличете заплатите