НОВИНИ

Нов вид помощ за деца сираци без пенсия

Децата с починали родители, които нямат право на наследствена пенсия, да получават месечна помощ, реши кабинетът.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:20, 01.08.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Когато починалият родител не е имал достатъчно осигурителен стаж, детето няма право на наследствена пенсия, но държавата му отпуска персонална. Тя е 113 лева и 2 стотинки и се получава след процедура, която социалният министър определи като "тежка и тромава".

Доходният критерий за тази персонална пенсия сега оставя 2 900 деца, загубили родител, без никаква помощ от държавата. От началото на следващата година те също ще имат право на финансова подкрепа, но колко ще бъде тя ще зависи от всеки следващ бюджет. Предварителните изчисления за 2019-та са за близо 115 лева на месец.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Условието е децата да посещават детски градини или училища, в зависимост от възрастта им. Тази помощ ще се изплащат до 18 или 20-годишна възраст, ако те продължават да учат. А размерът на помощта, както и на другите помощи по този закон, ще се определя със Закона за държавния бюджет.

За месечната помощ ще има доходен критерий от 450 лева на член на семейството месечно. Трябва да бъдат изпълнени и условията за всички останали семейни помощи.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Тези, които получават персонални пенсии, отпуснати до края на годината, ще продължават да ги получават. И ако решат в един момент, че е по-изгодно да получават новата помощ, съответно могат да заявят това пред Агенцията за социално подпомагане.

Помощта ще се изплаща на живия родител или на роднина или близък, при когото е настанено детето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на отбраната ще ремонтира два хеликоптера Ми-17 и четири Ми-24
Министерството на отбраната ще ремонтира два хеликоптера Ми-17 и четири Ми-24
Бесарабски българи ще учат дървообработване в Русе
Бесарабски българи ще учат дървообработване в Русе