НОВИНИ

Нова апаратура за лечение на деца с церебрална парализа

Единствената специализирана болница за лечение на деца с церебрална парализа - "Света София" вече разполага с вискотехнологичен робот за рехабилитация на ръце и крака. С модерната апаратура най-малките пациенти, които досега бяха изпращани за скъпоструващи процедури в чужбина, вече ще се лекуват в София.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
19:32, 19.09.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още

2-годишният Илия посещава рехабилитационния център на болницата от 1 година насам. Родителите му вече виждат резултати от лечението.

Радостина Сапунджиева
"Откакто тръгнахме, има всичките рефлекси, които са необходими за тая възраст - опитва се да ходи вече сам, прави няколко крачки самостоятелно, изправя се сам, пази равновесие."

Новият робот ще се използва за рехабилитация на около 6 деца дневно. Здравната каса поема по 10 процедури месечно, които досега се финансираха от Фонда за лечение на деца в чужбина. Спестените средства ще се използват за лечение на деца с други заболявания.

Доц. Иван Чавдаров - директор на Специализирана болница за лечение на церебрална парализа "Света София"
"Касата ни плаща 600 лева за 10 процедури, т.е. 60 лева на процедура. В чужбина една процедура струва между 150 и 200 долара, а родителите исакт поне 45 дни рехабилитация, което като го сметнете, 45 по 200 прави около 10 000 долара + транспортни и други. Виждате колко пари могат да се спестят за друго дете, за което няма адекватно лечение."

Медицинското оборудване е на стойност 400 000 лева. Освен за модерната апаратура, от болницата са отделили средства и за квалифициране на специалисти, които да работят с нея - 4 лекари и 8 терапевти. През обучение за домашна рехабилитация са преминали и 20 родители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започна делото срещу тримата сирийци, обвинени в тероризъм
​Започна делото срещу тримата сирийци, обвинени в тероризъм
Близначета паднаха в шахта в Шумен
Близначета паднаха в шахта в Шумен