НОВИНИ

Нова борса в помощ на земеделците

До пловдивското село Първенец отвори врати борса в помощ на българските производители от най-отдалечените краища на страната.

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 16.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Всички дръвчета и храсти, които се предлагат на борсата, имат сертификат за качество. Сортовете, които може да намерите, са традиционни български и типични за района на Горно-тракийската равнина. Качеството е гарантирано още от лабораторията и разсадника на Овощарския институт в Пловдив.

проф. Стефан Гандев - директор на Овощарския институт в Пловдив: Целта да създадем тази борса за посадъчен материал е не толкова печалбата, нашето желание беше да създадем едно място, където се продава качествен и автентичен материал. Продават се растения с ненарушена коренова система, което гарантира едно бързо стъпване в плододаване и по-нататък високи, качествени добиви.

На борсата край Пъвенец може да се намерят и овошки и растения, които са създадени в лабораторията за инвитро размножаване в Овощарския институт. Стерилните условия, при които се работи, гарантират по-голямата устойчивост на видовете.

Виктория Василева - асистент в лабораторията на Овощарския институт: Тук се правят различни скрининги, тестове. за добро здравословно състояние, подложките стъпват по-рано в плододавене, за разлика от другите растения.

А изборът на посадъчен материал е голям. В бъдеще се планира да бъдат сключени и нови договори с други български научни институти, които предлагат семена и разсад, както и лозов посадъчен материал.

Илина Вутова - консултант: При нас в магазина има над 15 вида овошки, които са и с документи за произход, което е важно, когато избираме дръвче, храст или друг посадъчен материал.

А най-нетърпеливите може да си поръчат посадъчен материал и през интернет магазина на борсата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Влизането в Шенген ще стане на два етапа
Цветан Цветанов: Влизането в Шенген ще стане на два етапа
СЗО предупреждава: Раждане със секцио само при нужда
СЗО предупреждава: Раждане със секцио само при нужда