НОВИНИ

"Нова демокрация" печели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция

Опозиционната партия "Нова демокрация" печели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция, според предварителните резултати до момента. Партията на Кириакос Мицотакис получава между 38 и 42% от гласовете. Втора е СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 26-30%.

Александър Марков
от Александър Марков
23:02, 07.07.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

"Нова демокрация" очаквано спечели изборите с над 10% преднина пред СИРИЗА. Кириакос Мицотакис говори пред стотици свои симпатизанти.

Екзит половете показват следните резултати: "Нова демокрация" получава между 38 и 42% избирателна подкрепа, втора е СИРИЗА с 26-30%, трето е Движението за промяна "Кинал" с 8%, четвърта е Комунистическата партия с 7%, МЕРА25 - партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис, има 5%, неонацистите от "Златна зора" изпада от парламента и шеста партия ще е "Гръцко решение" с 4,5%.

При шестместен парламент Мицотакис ще има 157-167 народни представители и ще управлява сам.

Премиерът Ципрас побърза да честити победата на Мицотакис, а самият той заяви, че гърците са издали ясна присъда тази вечер - искат да живеят в общество между равни.

;
Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Гръцките жени, мъже, хората из цялата страна и по целия свят, където ни има - тази вече гражданите имаха думата. Тази вечер тяхната присъда стана ясна - те искат да живеят в общество, в което всички заедно вървим напред. Общество, в което никой не живее по-зле от другите. Където всички имат работа и сигурност. Защото ние - гърците, го заслужаваме. Благодаря на всички за доверието. Ще бъде министър-председател на всички гърци.
Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА и премиер на Гърция: Гражданите направиха своя избор и ние уважаваме волята на народа. Чух се с Кириакос Мицотакис и го поздравих за изборната му победа. Така е в демократичните общества - правителствата идват и си отиват - това е съвсем нормално.
;

Първият лидер, който поздрави Кириакос Мицотакис е президентът на Турция Ердоган, след него последва президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Утре се очаква среща между Мицотакис и президента на Гърция, както и може би формалното предаване на мандата от Алексис Ципрас на Мицотакис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР привиква на разговор сръбския посланик у нас
МВнР привиква на разговор сръбския посланик у нас
Пореден ден на протести в Хонконг
Пореден ден на протести в Хонконг