НОВИНИ

Избраха наследника на Меркел: Лидер на ХДС стана Анегрет Крамп-Каренбауер

Приключи вторият тур от гласуването в Хамбург, който определи Анегрет Кран-Каренбауер за наследничка на Ангела Меркел начело на Християн-демократичния съюз. Очаквайте подробности в централната емисия новини.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:57, 07.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Анегрет Кран-Каренбауер, която е определяна като най-близкия човек до Ангела Меркел, спечели делегатите в Хамбург, въпреки че нейната реч не получи толкова много аплодисменти колкото на другия кандидат. На нея обаче се гледа като на екипен играч, на личност, която няма да предизвика сътресения в партията.

В своите речи пред 1001 делегати на конгреса тримата кандидати за лидерския пост поставиха различни програмни акценти. Сегашният генерален секретар Ангегред Крамп-Каренбауер определи партията си като рядко животно в Европа - единствената останала формация, която печели гласове от целия политически спектър.

Бившият председател на парламентарната група в Бундестага, обърна поглед към предстоящите европейски избори. Според него общността се нуждае от сплотяване за справяне с големите предизвикателства - дигитализация, глобализация, миграция и климатични промени. Сегашният здравен министър на Германия, Йенс Шпан, отправи поглед далеч в бъдещето - към 2040 година.

Конгресът на Християнд-демократичния съюз беше уважен от много чуждестранни гости - лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол, кметът на Киев Витали Кличко, а от България - евродепутатите Ева Майдел и Андрей Ковачев

;

Преди обяд Ангела Меркел се прости с партията, която ръководи в продължение на 18 години. На изпроводяк тя получи като подарък диригентска палка на известния диригент Кент Нагано.

Още преди Меркел да е започнала речта си, делегатите бяха на крака и аплодираха. За нея в Хамбруг се затвори един кръг - в този град е родена, в него преди 28 години за първи път е делегат на конгрес и тук приключи председателството ѝ.

Ангела Меркел, бивш председател на ХДС: Ние, християн-демократите, се отличаваме, но никога не се изолираме. Ние се караме, но никога не насъскваме и не унижаваме. За човешкото достойнство нямаме двоен аршин. Не противопоставяме.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Няма искане към МС за военна техника на територията ни в Черно море
Борисов: Няма искане към МС за военна техника на територията ни в Черно море
 Младен Маринов: МВР полага усилия за връщането на Арабаджиеви
Младен Маринов: МВР полага усилия за връщането на Арабаджиеви