Ден преди да започнат да пристигат официалните делегации за Българското европредседателство, скоростна пътна отсечка вече свързва булевард "Брюксел" с Летище "София". Пътят е алтернативен на стария и осигурява директно придвижване до двата терминала - с естакада и без светофари. Очакванията са задръстванията в района да се стопят.

Един проект, отлаган близо 14 години, най-после беше реализиран. Естакадата, дълга малко над километър, свързва директно бул. "Брюксел" и Терминал 2 на летище "София". Така се избягват кръстовищата и светофарите по стария път и времето за преминаване се скъсява да под минута, изчислявахме ги днес - 57 секунди.

Паралелно с естакадата има и две директни отсечки и за Терминал 1 - източна и западна. 14 милиона струва този път, който беше построен за около година и няколко месеца и по него със сигурност ще се придвижват делегациите за Българското европредседателство.

Големите надежди са да се стопят и задръстванията в този участък, както и да паднат вредните емисии, отделяни от автомобилите.

Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Една такава директна пряка връзка - пътна, заедно с връзката, която успяхме да направим със Столичното метро със сигурност до голяма степен облекчава пътникопотока, до голяма степен облекчава гражданите и пътуващите към летището.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тази директна връзка от центъра на София към летището спестява на квартал "Дружба" и на бизнес зоната, която се развива особено усилено в последните години тук, спестява много тежко движение, видяхме го на идване за какво става дума, спестява, разбира се, и допълнителни емисии.

И все пак днес много шофьори се объркаха от новия път. Не са достатъчно табелите, които указват кой път за кой терминал води, а и горе, при самия терминал, има доста конфликтно кръстовище, със знаци, но опасно за неопитни шофьори.

От утре започват да пристигат официалните делегации за Европредседателството. Центърът на София около Народния театър е с доста ограничения. За времето на преминаване на кортежите ще бъде спирано и движението по Цариградско шосе и на бул. "Брюксел".

Пуснаха за движение пътната връзка от бул. "Брюксел" до летище София

Пуснаха за движение пътната връзка от бул. "Брюксел" до летище София

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откриха тази сутрин...