НОВИНИ

Нова идея: Държавата да поема специализацията на лекари, ако останат у нас

Държавата да плаща специализацията на лекари при условие, че те останат да работят в болницата, където са се обучавали. Предложението е на здравното инистерство. Целта е да се осигурят медици за дефицитните специалности. Вижте повече в репортажа на Альоша Шаламанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:24, 01.02.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Искрен Пенков специализира урология в "Александрвска" болница от 2 години. Подписал е трудов договор и докато учи ще получава заплата.

Д-р Искрен Пенков - специализант УМБАЛ "Александровска": Възнаграждението е две минимални заплати за лекар специализант. Така е и по самата наредба. Вече дали това е достатъчно всеки сам може да прецени.

Здравното министерство предлага промяна. Специализацията да се плаща от държавата. Заплатата да е равна на минималната за дейността, а след като завършат, лекарите да остават на работа в базите за обучение толкова, колкото са специализирали.

Д-р Искрен Пенков - специализант УМБАЛ "Александровска": Това осигурява една сигурност на самия лекар, че след като вземе специалност има някаква възможност да продължи да работи на мястото, където е специализирал.
Доц. Димитър Буланов - зам.-директор на УМБАЛ "Александровска": Задължението той да остане да работа в болницата, където е специализирал, всъщност ще лиши определен региони на страната от неговото присъствие и възможността да работи там.

Ако болницата или лекарят не изпълнят условията, съответната страна ще трябва да върне субсидията. Броят на специализантите, които ще финансира държавата ще зависи от нуждите на болниците и недостига на специалисти, отчетен в националната здравна карта.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Няма да се избират и финансират специализации, които не са необходими. Именно това е една от целите на наредбата - да се осигурят специалисти по специалности, които са необходими и по които има недостиг на специалисти.

Недостиг има на педиатри, съдебни медици и лични лекари. Наредбата предвижда специализиращите обща медицина вече да имат право да получават заплатa. Те няма да са длъжни да работят където са учили. Срокът за обществено обсъждане на наредбата е един месец.

;

Ще задържат ли новите идеи на министерството младите лекари на работа в България - гост в Сутрешния блок на БНТ беше д-р Емануил Найденов – неврохирург , УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и представител на Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване". Вижте разговора във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С какво ще помогне новата пътна агенция за намаляване на катастрофите
С какво ще помогне новата пътна агенция за намаляване на катастрофите
Средно по 400 лв за алкохол сме похарчили през 2017 г.
Средно по 400 лв за алкохол сме похарчили през 2017 г.