Етнографският музей при БАН с експозиция, посветена на живота и традициите в България през последните 150 години. Ценни предмети от царския дворец и експонати, дарени от обикновени граждани, представят различните епохи и региони в страната през погледа на обикновения човек.

Времето създава, времето променя, но времето пази и паметта на хората. Отмерват го часовницте от царската колеция в Двореца. Годината е 1908, а към нея ни връща диадемата на царица Елеонора.

38 години по-късно, преди да бъде изгонена от страната, княгиня Евдокия прави щедри дарения на Етнографския музей. Сред народните носии и накити днес в експозицията се открояват сребърната чантичка на майка й и пафтите на втората съпруга на Фердинанд.

Румен Радев, президент на Република България: Експозицията успява да представи и различнията - етнически, религиозни, битови, духовни. Различия, с които ние в България сме богати, но всички сме обединени под един общ знаменател, защото духовното пространство, в което се създават тези различия и се предават през поколенията, носи едно име - България.

Празникът и делникът, домът и чаршията, сватбите и поминъкът. В експозицията на Етнографския музей присъстват всички важни моменти от живота на българите. Тук са и гъдулката, изработена на първото пловдивско изложение, и турският музикален инструмент - саз.

Доц. д-р Петко Христов, директор на ИЕФЕМ при БАН: Следваща стъпка ще бъде да открием един модерен образователен център, където нашите деца могат да се докоснат до културното наследство на нашите предци.

През това време експозицията ще продължи да се развива. Със събития на всеки три месеца,които ще допринасят за опазването на живите традиции на България.