В галерия "Структура" беше открита изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива". Тя представя почти 100 неизвестни творби на български автори със значителен принос в историята на изкуството.

Времето между двете световни войни се превръща в бяло петно в нашата културна история. Българският модернизъм от началото на 20 век е представен от имена, които по различни причини са потънали в забрава. Изваждането им наяве си поставя за цел да пренапише историята.

Мария Василева - изкуствовед и собственик на галерията: Тази изложба надскача рамките на пространството, надскача рамките на галерията и поставя много важни въпроси - за това как се отнасяме към историческото минало, какво е било отношението тогава към по авангардните процеси, какво е то сега.

Картините са събирани през последните пет години от колекционера Николай Неделчев. В изложбата са представени произведения на Дечко Узунов, Сирак Скитник, Иван Милев, Николай Абрашев, Жорж Папазов и други. Картините разкриват многообразие от почерци и тенденции.

Мария Василева - изкуствовед и собственик на галерията: В някои автори има и футуризъм, има и конструктивизъм, и кубизъм и символизъм. Това са хора, които експериментират и опитват всичко ново, което се носи във въздуха. Няма никакво копиране в случая.

Изложбата ще бъде отворена до 27 юли.