Нова Каледония остава френска територия. Това решиха на референдум за самоопределение мнозинството жители на архипелага в южната част на Тихия океан. Макар и с малко над 56% от гласовете идеята за независимост беше отхвърлена при избирателна активност над 80%.

Референдумът увенчава 30-годишен процес на деколонизация. Той е съпътстван от конфликти между коренните жители на Нова Каледония, канаките, които желаят отделяне, и потомците на колониалните заселници.

В края на миналия век се стига до сблъсъци между сепаратисти и френската жандармерия с жертви от двете страни. През 1988 г. двата лагера сключват споразумение за край на насилието и решаване на статута на Нова Каледония чрез всенародно допитване. Сега лоялистите празнуват.

Соня Бак, Каледонски републиканци: От 30 години чакаме този референдум, борихме се за него. Днес Демокрацията победи и запазваме мястото си във Франция.

Процесът на самоопределение не е завършил. До 2022 г. на архипелага с 280 000 жители трябва да гласуват отново.

Шарл Ваштин, партия "Палика": Предвиждат се още два референдума. Ще се борим докрай. Такава беше идеята на споразумението.

Нова Каледония е колонизирана от Франция през 1853 г. Днес е нейна отвъдморска територия със значително самоуправление. Изходът от допитването запазва субсидията от 1 млрд. и 300 млн. евро годишно.

Франция запазва стратегическа територия в региона с ценни залежи от никел. Президентът Еманюел Макрон нарече стъпката историческа и каза, че няма друг път освен диалог за бъдещето на островната територия.

След референдума: Нова Каледония остава френска територия

След референдума: Нова Каледония остава френска територия

Нова Каледония остава френска територия. Това решиха на днешния референдум за самоопределение мнозинството жители на архипелага в южната част на Тихия...