Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойката египетски лешояди от Провадия, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Провадия

© БДЗП

След 6 години работа, предишната бе заменена с нова HD камера. Тя е замаскира с камъчета от скалите, за да не смущава нейните обитатели.

И двете птици се завърнаха успешно от местата си за зимуване в Африка в началото на април и в момента двойката вече мъти. Към края на май с камерата ще може да се наблюдава и излюпването на малките и на всеотдайната грижа на родителите за тях.

Технологии като камерата, дават ценна информация за поведението на вида и хранителите му навици, необходима при определянето и прилагането на подходящите преки природозащитни мерки, като подхранването, като научаваме повече и за екологията и биологията на египетския лешояд, съобщават орнитолозите.

Специализираната камера за наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди е единствената в света и може да се наблюдава в YouTube профила на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, а на сайта www.LifeNeophron.eu предават още две камери – от адаптационната волиера за освобождаване в дивата дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, и от двойката в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, която също в момента мъти.

.