НОВИНИ

Нова камера предава директно от гнездото на египетски лешояди

Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойката египетски лешояди от Провадия, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

нова камера предава директно гнездото египетски лешояди
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 04.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

След 6 години работа, предишната бе заменена с нова HD камера. Тя е замаскира с камъчета от скалите, за да не смущава нейните обитатели.

И двете птици се завърнаха успешно от местата си за зимуване в Африка в началото на април и в момента двойката вече мъти. Към края на май с камерата ще може да се наблюдава и излюпването на малките и на всеотдайната грижа на родителите за тях.

Технологии като камерата, дават ценна информация за поведението на вида и хранителите му навици, необходима при определянето и прилагането на подходящите преки природозащитни мерки, като подхранването, като научаваме повече и за екологията и биологията на египетския лешояд, съобщават орнитолозите.

Специализираната камера за наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди е единствената в света и може да се наблюдава в YouTube профила на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, а на сайта www.LifeNeophron.eu предават още две камери – от адаптационната волиера за освобождаване в дивата дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, и от двойката в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, която също в момента мъти.

.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25-а поредна събота на протести на „жълтите жилетки“
25-а поредна събота на протести на „жълтите жилетки“
Атанас Запрянов ще води делегацията за преговорите за купуване на F-16
Атанас Запрянов ще води делегацията за преговорите за купуване на F-16