Съветът за сигурност на ООН се събира на открито заседание, на което ще бъде обсъдена новата химическа атака в предградие на Дамаск. Асошиейтед прес, позовавайки се на активисти на организацията "Бели каски", съобщи, че сирийското правителство и предприело в понеделник химическа атака с предполагаемо използване на отровен газ, при което са пострадали около 20 мирни жители в предградие на столицата Дамаск, което се контролира от въоръжени опозиционни групировки.

Според ливански телевизионен канал най-малко две деца са загинали, а още 30 души са пострадали от отравяне с амониев хлорид.

Заседанието се свиква по инициатива на Русия. Москва настоява е за ново разследване за откриване на виновника с химическите атаки в Сирия. Идеята срещна съпротива от Съединените щати, които смятат, че Русия се опитва да попречи на създаването на разследващ орган от страна на Франция. През 2013 година правителството на Башар Асад се съгласи да унищожи всеки подобен вид оръжие с посредничеството на Москва и Вашингтон.