НОВИНИ

Започва изграждането на нова лаборатория на българската база на Антарктида

Тази година България започва изграждането на нова модерна научноизследователска лаборатория на Антарктида. Тя ще се намира в съществуващата българска полярна база. Страната ни получи признанието да бъде домакин на ежегодното съвещание на Съвета на мениджърите на националните антарктически програма.Вижте повече в разговора в Сутрешния блок на БНТ с проф. Христо Пимпирев и с Пенка Станчева, архитекта на българската лаборатория в Антарктида

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:21, 02.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Още
Проф. Христо Пимпирев: България вече 30 години е уважавана полярна нация. Неслучайно, поради нейния авторитет, тя беше избрана да бъде домакин на това съвещание, което е изключително важно и определя насоката на полярните изследвания на всички велики държави, които изследват този континент, в това число и България.

До сега нашата база е била изграждана по "виладжийския принцип". От някъде се намират някакви пари, с помощта на някой спонсор се построява една къщурка, след това се доизгражда, прави се пристройка. Другите бази, които сериозно работят на този континент, имат бази, които са като космически станции. Важно за нас е да имаме една сграда, в която да се извършват научните изследвания

Проф. Христо Пимпирев: Без инвестиция в науката няма да има прогрес на човечеството.

Приносът на България за изучаването на Ледения континент е всепризнат. Повече от половин век след първата експедиция с участие на българин там идва моментът, в който учените ни ще могат да проучват и разкриват тайните на Антарктида с помощта на нова база - лаборатория, която трябва да бъде завършена в рамките на следващите две до три години.

;
Пенка Станчева, архитект на българската лаборатория в Антарктида: Моят проект, целта му беше веднъж да повтори формите на съществуващите сгради, втори път да бъде опростена, модулна, да има повтаряемост, за да позволи по-лесен монтаж при тези доста сурови условия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха Кейти Пери да плати 2,7 млн. долара за плагиатство
Осъдиха Кейти Пери да плати 2,7 млн. долара за плагиатство
От днес САЩ се оттеглят от ядреното споразумение с Русия
От днес САЩ се оттеглят от ядреното споразумение с Русия