Нова наредба подготвя столичната община заради проблема с каруците в София. При нарушение вече няма да се отнема каруцата, а направо ще се взима коня. Причината за тази промяна е в това, че собствениците лесно могат да отново да сглобят каруца,но по-трудно могат да си купят кон.Въпросните хора не спазват правилата за движение, създават задръствания и предпоставки за катастрофи ,понякога с фатален край.

Един кон, няколко сковани дъски,четири гуми, и купища битови отпадъци отгоре. Така най-често изглеждат каруците в столицата. Но неприятната гледка не е най-големият проблем. Каруците често се управляват от деца, които изобщо не познават правилата на пътя ,изпреварват както си искат.Затова и инцидентите са много.Понякога тежки. Според данни на КАТ от началото на годината на територията на столичната община има регистрирани 11 ПТП с каруци. За последните 5 години инцидентите са над 108, а жертвите са четири. Столичната община налага глоби на нарушителите с каруци, но рядко успява да си ги събере.

Христо Апостолов, кмет на район Красно село:
Дали ще бъде 50 или 500 лв., няма да могат да бъдат събрани. Вижте. Проблемът не е в каруцата, а в коня. Когато има кон има проблем.

Кметът пояснява,че в момента не е ясно кой поема грижата за конфискуваните животни, кой осигурява средствата за тяхното отглеждане.

Симеон Славчев, общински съветник от Движение 21:
Обсъждаме вариантите какво да се случи с коня. Единият вариант е той да се съхранява при нас на територията, до сега, където имаме, където съхраняваме кучетата, кучешкият приют. От друга страна последствие тези коне да бъдат давани на търг на лицензирани организации.

Общинските съветници подготвят нова наредба,в която се предвижда каруците в София да бъдат забранени,те ще могат да се движат само в крайградските и селските райони.