НОВИНИ

Нова обобщена схема на градския транспорт в столицата

Продължаваме с един репортаж за това как предвижването с градския транспорт в столицата скоро ще бъде улеснено- с нова обобщена схема и обновени табели с разписания. Вече има обобщена схема на градския транспорт в столицата, създадена от Стоян Стоянов, който е геодезист по професия и фотограф по душа. От Центъра за градска мобилност предлагат и дистанционно обслужване за зареждане на документи в по-отдалечените квартали в столицата.

Цанка Николова
от Цанка Николова
07:46, 02.09.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

От средата на септември започва подмяната на табели с разписанията в столицата. Те вече ще бъде съобразена с чужденците. Освен имената на спирките на кирилица и латиница, те ще съдържат и по-подробна информация.

Христиан Петров, изпълнителен директор на ЦГМ: Тази промяна започва от центъра към периферията. На всяка една от спирките човек ще може да види първо на коя спирка се намира и всички превозни средства, които минават през нея и кои са следващите спирки.

И макар все още информацията да е само на кирилица чужденците се ориентират доста лесно, когато пътуват из столицата.

Майк, Франция: От Франция съм. Пристигнах тук преди два месеца и мога да кажа, че ситуацията с градския транспорт в София е много добра. Ако искаш да си купиш билетче, не е въобще трудно.
Клара, Франция: В София ползвам само метрото и наистина е доста лесно. Просто две линии, така се ориентирам лесно.

Клара обаче признава, че се е наложила да пита за насоки, когато се изгубила по пътя от летище София до центъра.

Даниел, Испания: Мисля, че метрото е много полезно. Също така и хората много ни помагат.

Сред столичани обаче мненията са различни, като споделят, че често хората ги молят да ги ориентират.

Емил: За чужденците трябва да има описание все пак на някакъв език, за да могат да се ориентират.

Двуезичните табели и компактната схема, изработена от Стоян, ще бъде незаменим наръчник на всеки в столицата. От Центъра за градска мобилност са откупили неговата работа и тя ще бъде разширена. Ще се постави и на всички спирки поетапно.

Христиан Петров, изпълнителен директор на ЦГМ: Моето мнение е, че това е една добра карта и след нашето усъвършенстване ще бъде наистина вече ще може да бъде ползвана от всички граждани. Също така, това което ние работим по нея е да я направим в малък джоб и в сгъваем вариант.

От центъра за градска мобилност казаха, че компактната схема ще бъде раздавана на летището и на гостите на града, за да могат да се ориентират в нея много по-добре. В момента тя може да се изтегли от интернет на следния адрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американската тенис звезда Серина Уилямс роди момиченце
Американската тенис звезда Серина Уилямс роди момиченце
Какво представляват интерактивните учебници?
Какво представляват интерактивните учебници?