НОВИНИ

Нова платформа позволява на гражданите да искат обществена информация онлайн

Гражданите вече могат да искат обществена информация от институциите онлайн чрез специална електронна платформа. Особеното е, че отговорите ще останат публични на сайта и всеки ще може да ги чете. Платформата е създадена по проект с европейско финансиране на стойност 260 000 лв.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
22:10, 28.06.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Нов мост между граждани и инстуции създаде Министерският съвет. Няма да се налага любознателните да пишат писма на администрациите, ако искат да узнаят нещо с обществено значение. И до сега можеха да се свържат с тях, чрез имейл. Но в новата платформа е заложена идея, чиято цел е възможно най-голям брой хора да бъдат информирани.

Красимир Божанов - директор на Дирекция "Модернизация на администрацията": Всичко, което е обществена информация да бъде видимо за всички, а не само за заявителя и за администрацията, която му отговаря.

Така, когато институция се отзове на граждански въпрос, отговорът остава в сайта, а името на задалия въпрос, който е питал ще е скрито.

Ралица Величкова - експерт в Дирекция "Модернизация на администрацията": Единственото условие е, ако иска да подаде заявление на платформата то в този случай вече трябва да се регистрира и то трябва да попълни само минимума на информация, която законът изисква. Имената си, адреса и това, за което пита. Нищо повече.

След това избира институцията, която иска да пита. Ако не знае коя администрация е компетентна по въпросите му, системата ще му подскаже на база ключови думи, които е използвал в заявлението си. Ще му покаже и отговорите на подобни въпроси.

Ако след като сме изпратили запитването се окаже, че сме избрали грешната институция, то тя ще препрати заявлението към правилната. А ако част от въпросите са от компетенцията на друга администрация, отново автоматично ще стигнат до нея. Срокът за отговор по закон е 14 дни.

Към момента са регистрирани над 200 администрации, сред които министерства, държавни агенции и общини. Към тях вече има 46 заявления за достъп до обществена информация.

Сайтът съществува от 3 месеца, но все още не работи в пълен капацитет. В момента се определят служители от администрациите из цялата страна, които да работят с новия портал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишен е рискът от хранителни инфекции по Черноморието
Повишен е рискът от хранителни инфекции по Черноморието
Посланик Рубин: САЩ подхождат като към съюзник с България в сделката за Ф-16
Посланик Рубин: САЩ подхождат като към съюзник с България в сделката за Ф-16