НОВИНИ

Нова сензация от „Градът на Птиците“ - златен амулет от времето на халколита

„Градът на Птиците“ край Пазарджик отново поднесе сензационна изненада на учените. След като миналата година археолозите откриха най-старото обработено злато в Европа, днес попаднаха на златен амулет от времето на варненското халколитно съкровище. Амулетът, който за първи път можете да видите в „По света у нас“, подсказва връзки с варненската халколитна култура.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Красимир Стоичков
20:43, 20.07.2017
7576
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Живели толкова назад във времето, преди повече от 7 хиляди години, жителите на града с изявен култ към птиците, показват невероятно добре развита култура. И златният амулет е само поредното доказателство за това.

доц. д-р Явор Бояджиев, ръководител на археологическите разкопки: Златото излезе точно ето тук. Имаше една такава купчина от такива обгорели... ядки да ги нарека, най-вероятно да са жълъди. Ето тук буквално под тях беше златната пластина. Тя е синхронна точно с варненския некропол. Значи пластините - те са добре известни в халколитната епоха, най-добре са известни от варненския некропол, но ги има и от други обекти. Това са т.нар антропоморфни златни амулети.


И със сигурност са имали някаква магическа роля в изпълнявани ритуали. По всяка вероятност свързани с жълъди. Наличието им, впрочем, не е толкова изненадващо. Навсякъде по света в много племена дъбът се е приемал за свещено дърво.

доц. д-р Явор Бояджиев: Тук със сигурност са имали достатъчно добра диета, както показват костите.
Мария Чернева: Добре са си хапвали?
доц. д-р Явор Бояджиев: Хапвали са си много добре, ние откриваме много голямо количество кости, със сигурност не са били опреди до жълъдите от глад.


Всъщност всички находки тук подсказват добър и охолен живот.

Тази иначе съвсем обикновена паничка е много добре направена и украсена. В общи линии - всеки един съд тук е богато украсен. Например с подобни инкрустация с бяла боя. Което означава, че хората, които са живели в града на птиците са имали много свободно време и възможност да развиват богата култура.

А мястото в днешния ден им поднесе още една изненада. Детски череп в основите на сграда. Поредната загадка, за която все още нямат никакво обяснение

доц. д-р Явор Бояджиев: Погребение, точно така, между сградите - изглежда много странно.

Дошли са от Мала Азия, избрали за свой дом място между три планини и две реки. От къщите им не е останало много. Но по всичко личи са организирани като град - с укрепена част, улици и обществени сгради, специализирано производство и връзки с други народи - по северното крайбрежие, например, както подсказва намерената пластина. Народ, живял по земите ни преди 8 хиляди години, който все още е загадка за учените.

Златната апликация се съхранява в историческия музей в Пазарджик, който финансира проучването на селищната могила Юнаците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два тежки инцидента с чужденци се случиха на морето
Два тежки инцидента с чужденци се случиха на морето
Жители на община Струмяни плашат с протест заради път в окаяно състояние
Жители на община Струмяни плашат с протест заради път в окаяно състояние