Телефонни измамници работят по нова схема, предупреждават от полицията в Благоевград. В регистрирания опит е намесено и името на куриерска фирма. След проверка на разследващите е установено, че такава фирма не съществува. Телефонните измамници звънят...

Телефонни измамници работят по нова схема, предупреждават от полицията в Благоевград. В регистрирания опит е намесено и името на куриерска фирма. След проверка на разследващите е установено, че такава фирма не съществува.

Телефонните измамници звънят на домашен телефон от чужбина и се представят на жертвата за близък на общи познати. Измамникът казва, че ще изпрати пари по колет в България, които му трябват за животоспасяваща операция.

„ Заявява, че трябва да бъдат платени пари на преносителя на този колет. Тука вече идва ролята на втория съучастник в измамата, така нареченото муле, който осъществява личен контакт с жертвата, предава колета и жертвата, която е измамена е уговорена да плати сумите по разноските за този колет”, разкрива схемата ст. инспектор Владимир Карадаков – сектор „Криминална полиция” към ОД на МВР – Благоевград.

Новият сценарий е едва от дни за разлика от добре познатите схеми с катастрофирал близък .

„Синът ми беше на морето, току-що приключих разговор от плажа и ми се обаждат: "Майко аз катастрофирах. И аз с ирония викам: "Верно ли бе?" "Ами да, утепах и човек”, разказва Блага Баталска.

От полицията съветват близките на възрастните хора, които най-често попадат в капана на измамниците, да говорят за опасността по-често.