Нова система за управление на артилерийския огън бе тествана за първи път на полигона Корен - част 10-дневно учение на артилерийските подразделения от Сухопътните войски. Днес беше последният, заключителен, етап на подготовката, в който се включиха всички видове артилерийски системи на армията. Маневрите бяха наблюдавани от зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков, зам.-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Корен, Хасково

Над 580 военнослужещи със 120 бойни и специални машини и над 45 тона изстреляни боеприпаси - това е равносметката от учението.

Според сценария, задачата на артилеристите бе да отблъснат вражески десант. Предните разузнавателни постове първи предадоха координатите на разкрития противник към тактическия оперативен център. Тук командването преценява с какъв тип артилерия най-ефективно да се порази целта.

© БТА

За първи път бе тествана новата система за управление на огъня, разработена от офицери от Асеновград.

Полк. Петър Кръстанов, началник „Подготовка на артилерийските формирования“ в КСВ: Използвайки тази система, съществено съкращаваме времето за изпълнение на огневите задачи - близо 50%. Освен това системата игнорира човешкия фактор и грешките са сведени до минимум.

Една от огневите задачи, които бяха изпълнени днес, бе с батареи от 152 мм. гаубици - най-мощното и най-далекобойно оръжие в българската армия.

152 мм. гаубица - най-мощното и най-далекобойно оръжие в българската армия
152 мм. гаубица - най-мощното и най-далекобойно оръжие в българската армия © БНТ

В боя се включиха и страховитите системи за залпов огън „Град“.

Над 15 км. далекобойност, четири изстрела в минута - това е гордостта на артилерията-самоходната установка „Гвоздика“.

В днешното учение бе използвана и най-модерната системата за управление на огъня „Вулкан“,с която от 2003 г. разполагат само самоходните гаубици.

Подпполк. Диан Димов, зам.-началник щаб на 2-ра механизирана бригада: Тактиката, която използваме в момента, е гаубицата излиза от укритие на огнева позиция, унищожава набелязаната цел и се прибира в укритие до поява на втора цел.
Системи за залпов огън БМ-21 „Град“
Системи за залпов огън БМ-21 „Град“ © БТА
Подполк. Николай Радев, командир на 61-ви артилерийски дивизион: Времето от разкриването до поразяването на целта е по-малко от минута и половина.

Едновеременната стрелба от всички видове артилерийски системи бе кулминацията на учението.

Полк. Лъчезар Мишев, командир на 4-ти артилерийски полк: Идеята при планиране на учението беше да се синхронизират действията на различните по калибър системи на въоръжение в Сухопътните войски, да се координират техните действия, с което да се сведат до минимум времето за разкриването и поразяването целите на противника.

Следващата задача пред артилеристите е парада за Гергьовден, на който ще бъде представено най-доборто ни въоръжене.

2С1 „Гвоздика“
2С1 „Гвоздика“ © БНТ