НОВИНИ

Нова социална инициатива в Бургас - профилактика на болни у дома

Лекари и медицински сестри ще посещават самотни възрастни хора в Бургас. Това е част от новия проект на социалното министерство за социален патронаж. Медиците ще извършват контролни прегледи и ако се наложи - хоспитализация в болница.

bnt avatar logo
от Юлияна Шопова
12:47, 04.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Голяма част от възрастните хора в Бургас нямат възможност да посещават личните си лекари редовно или да стигнат до здравно заведение. Такъв е случаят и на 68-годишния Слави Ангелов, който страда от Паркинсонова болест.

Слави Ангелов:Схваща се всичко, кръстът, мускулите се схващат от Паркинсона, всичко се схваща. Трудно много трудно се справям и с яденето и с всичко.

Идеята се родила още преди три години, като целта на общината била да се обединят две социални услуги в една - социален патронаж и медицинско обслужване по домовете.

Димитър Николов, кмет на Бургас: Освен обслужването с храна, почистването на дома да има с нас представител лекар, който да преглежда тези наши пациенти и когато констатира, че има проблем някакво заболяване да може да се реагира.

Медицинските мобилни екипи ще посещават възрастните хора и ще правят профилактични прегледи.

Димитър Николов: Чрез тази програма ние ще закупим автомобили, с които ще можем да обслужваме територията на общината. С тях ще помагаме и на другите общини."

По този програма на социалното министерство могат да се възползват и другите общини. Те трябва да кандидатстват за финансиране до края на февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 държави от ЕС признаха Гуайдо за президент на Венецуела
11 държави от ЕС признаха Гуайдо за президент на Венецуела
Започна кампания за намаляване на хранителните отпадъци в детските градини
Започна кампания за намаляване на хранителните отпадъци в детските градини