НОВИНИ

Отварят нова социална кухня във врачанското село Люти брод

Нова социална кухня стартира през есенно-зимния сезон във врачанското село Люти брод. Инициатор е неправителствената огранизация Фондация „Проект Северозапад", която през последните няколко години помага на стотици възрастни хора от Искърското дефиле.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
15:04, 25.10.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Към досегашната си дейност да осигуряват домашни помощници и безплатни медицински прегледи за самотни възрастни хора, от „Проект Северозапад" сега ще предлагат и здравословна храна. Кухнята се помещава в бившата детска градина в село Люти брод и ще даде работа на десетина души персонал.

Яна Рупева, директор на Фондация „Проект Северозапад": Няма да забравя едни такива случаи на възрастни хора, които ядат само вафли цяла година, това за мен беше шок - тези възрастни хора да се хранят само с това.

До откриването на кухнята остават броени дни, но от организацията все още събират дарения за прибори, съдове, оборудване. За поддържането на двора пък разчитат на помощта на доброволци. Невена е служител в международна софтуерна компания и заедно с колегите си работи един ден в годината вместо в офиса, на обекти като социалната кухня.

Невена, доброволец: Нашата задача днес е да се погрижим за тези градинки, закупили сме луковици, които ще засадим, и ще се радваме догодина да видим резултата.

Очаква се от услугите на кухнята да се възползват около 300 души от околните села. Дневният порцион ще съдържа три ястия на цена 3 лева. За потребителите, които не могат да си вземат храната лично, е предвиден и транспорт до домовете им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция иска от САЩ да й предадат кюрдски генерал
Турция иска от САЩ да й предадат кюрдски генерал
Още двама души са арестувани заради камиона ковчег в Есекс
Още двама души са арестувани заради камиона ковчег в Есекс